Μπράβο στα Φεραιάκια για την παρουσία τους στην αποκριάτικη παρέλαση!

Η ανάρτηση είναι αφιερωμένη στα παιδιά, τους δασκάλους και τους γονείς που με φιλοτιμία, φαντασία, συνεργασία,  έμπνευση και δουλειά δημιούργησαν ένα θαυμάσιο αποτέλεσμα.

Φωτορεπορτάζ

Η ιδέα

wpid-Photo-25-Φεβ-2014-124-μ.μ..jpg

Ο κ. Μανταλιάς δέχτηκε να μας βοηθήσει με προθυμία και έβαλε την τέχνη του για να μας φτιάξει το άρμα του Άδμητου! Τον ευχαριστούμε θερμά!

Λίγες βδομάδες πριν τις Απόκριες δεχτήκαμε την πρόταση του Δήμου Ρήγα Φεραίου να συμμετάσχουμε με τα άλλα σχολεία του Δήμου στην αποκριάτικη παρέλαση. Αφού πέρασε αρκετός καιρός χωρίς να καταλήξουμε αν θα συμμετάσχουμε και πώς,  τις τελευταίες δυο εβδομάδες το σκεφτήκαμε καλυτερα, μαθητές και δάσκαλοι. Ο χρόνος που πέρνούσε  μας δραστηριοποίησε : «Nα κάνουμε κάτι ιδιαίτερο», «να έχει εκπαιδευτικό και πολιτιστικό χαρακτήρα», «να προβάλλουμε την περιοχή», «να περάσουμε κάποιο μήνυμα».

Αυτές ήταν οι κουβέντες ανάμεσα σε μαθητές  και δασκάλους και το γενικό πλαίσιο για να να κινηθούμε. Στην συνέχεια οι αφηρημένες προτάσεις γίνανε πιο συγκεκριμένες : “Η θριαμβευτική επιστροφή του Άδμητου με την Άλκηστη στις Φερές πάνω στο άρμα που τραβουσανε τα δυο άγρια θηρία”.»Να το συνοδέυουνε θεοί και θεές του Ολύμπου!”, “ναι, να φτιάξουμε και την ασπίδα του Αχιλλέα που είδαμε στο μάθημα της Ιστορίας”,»…και μια οπλιτική φάλλαγγα”,»…και την χαμένη Καρυάτιδα, αλυσοδεμένη με τον Ελγίν να την τραβά από τις αδελφές της.”  Και από τα λόγια και τα σχέδια στο χαρτί περάσαμε στην πράξη. Παραγγείλαμε τα υλικά που θα χρειάζόμασταν από το Δήμο και η μια ιδέα διαδεχόνταν την άλλη στην πραγμάτωση των σχεδίων μας. Αποφασίσαμε ακόμα το αρχικά χάρτινο άρμα του Άδμητου να γίνει ένα κανονικό άρμα από σίδερο και απευθυνθήκαμε σε έναν τεχνίτη και καλλιτέχνη του χωριού τον κ. Μανταλιά που προσφέρθηκε να μας βοηθήσει!

Η προετοιμασία

wpid-Photo-2-Μαρ-2014-429-μ.μ..jpg

«Στη μια μέρα φτιάχνει τη γη, τον ουρανό στην άλλη, αλλού τη θάλασσα και τον ακούραστο ήλιο και τη σελήνη ολόγεμη. Σ’ άλλη μεριά τα ζώδια όλα φτιάχνει, τα άστρα που στεφανώνουν τον ουρανό»

Το σχολείο έγινε ένα μικρό εργοτάξιο. Οργανώθηκαν ομάδες εργασίας και  επιστρατέυτηκε ο Ντράγκο για το σχεδιασμό της ασπίδας του Αχιλλέα με βάση την περιγραφή του Όμηρου. Όλα τα παιδιά αναλάβανε ρόλους, φτίαξανε πανοπλίες, ασπίδες, περικνημίδες, ακόντια,  χρυσά στεφάνια , βέλη, την άρπα του  Απόλλωνα, τα κάνιστρα των Καρυάτιδων.  Γονείς από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων βοηθήσανε ιδιαίτερα, ήρθανε και κόψανε και ράψανε τα  υφάσματα, χιτώνες και χιτώνια για τους πολεμιστές τους μικρούς θεούς και τις Καρυάτιδες.  Ήταν ευκαιρία για συζήτηση και  για αναζητήσεις στο διαδίκτυο για να βρούμε εικόνες και πληροφορίες για τα  ντυσίματα,  χτενίσματα και  κοσμήματα, της εποχής, για την κατασκευή των όπλων και την εμφάνιση των πολεμιστών.

Τι είναι η “Επιστροφή”

Το θέμα που παρουσιάσαμε το ονομάσαμε «Επιστροφή» και ήταν χωρισμένο σε τέσσερα επιμέρους θέματα από την  τοπική Ιστορία και τη μυθολογία:

 • Η Επιστροφή του Άδμητου στις Φερές

  Ο Άδμητος επιστρέφει με την Άλκηστη στις Φερές, πάνω στο άρμα που το σέρνουν δυο άγρια θηρία

  Ο Άδμητος επιστρέφει με την Άλκηστη στις Φερές, πάνω στο άρμα που το σέρνουν τα δυο άγρια θηρία

 • Κεντρικό θέμα είχαμε την θριαμβευτική επιστροφή του καλού βασιλιά Άδμητου, του μυθικού βασιλιά των Φερών, μαζί με τη σύζυγό του πλέον Άλκηστη. Η  Άλκηστη ήταν κόρη του Πελία, του βασιλιά της γειτονικής Ιωλκού. Ο πονηρός Πελίας όρισε πως άντρας της Άλκηστης θα γίνει αυτός που θα ζεύξει στο ίδιο άρμα ένα κάπρο κι ένα λιοντάρι. Με τη βοήθεια του Απόλλωνα ο Άδμητος τα κατάφερε και πήρε γυναίκα την Άλκηστη. Στη θριαμβευτική τους επιστροφή στην πόλη τους στις Φερές, μπαίνουν στην πόλη πάνω άρμα που το σέρνουν τα δυο άγρια θηρία. Ο Άδμητος και η Άλκηστις ήταν ζευγάρι υπόδειγμα συζυγικής αγάπης και αφοσίωσης που αγάπησαν και εκτίμησαν οι θεοί. Μαζί τους ο Απόλλωνας , η Άρτεμις και η θεά Δήμητρα συνοδεύουν το ζευγάρι στους γάμους τους.
 • Η Επιστροφή του Αχιλλέα

  wpid-Photo-28-Φεβ-2014-103-μ.μ..jpg

  Ο Αχιλλέας με την ασπίδα που φιλοτέχνησε ο Ήφαιστος και πίσω του η «Φεραιακική» φάλαγγα

  Στην κορυφή της παρέλασης είχαμε το θέμα με  την επιστροφή του Αχιλλέα στη μάχη ενάντια στους Τρώες για να εκδικηθεί το χαμό του Πάτροκλου. Μαζί του η μητέρα του η θεά Θέτιδα, που ως γνήσια Ελληνίδα μάνα δε χαλάει χατίρι στον κανακάρη της και έδωσε εντολή στον Ήφαιστο, το θεό της φωτιάς, που συνοδεύει με το σφυρί του, να σμιλεύσει καινούρια πανοπλία και την μοναδική ασπίδα με τον ουρανό και τα άστρα και δυο πολιτείες που στη μια χαίρονται τις χαρές της ειρήνης και στην άλλη γεύονται της συμφορές του πολέμου.

 • Φεραιάκια: Η επιστροφή της οπλιτικής φάλαγγας

IMG_2526Στο θέμα της  οπλιτικής φάλαγγας του στρατού των Φερών είχουμε τα μικρά Φεραιάκια να συνοδεύουν το άρμα του Άδμητου με την  στολή οπλίτη και το  χαρακτηριστηκό «Φι» στην ασπίδα τους.  Κάποτε στις αρχαίες Φερές, ο Ιάσονας των Φερών οραματίστηκε να ενώσει όλους τους Έλληνες σε μια πανελλήνια εκστρατεία εναντίον των Περσών. Δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το όραμά του αφού δολοφονήθηκε ύστερα από συνομωσία. Το όραμά του όμως το εκπλήρωσε ο Μέγας Αλέξανδρος,  λίγα χρόνια αργότερα.

 • Οι Καρυάτιδες και η κλεμμένη από τον Έλγιν ΚόρηΕπιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, τώρα!

Κλείσαμε την παρουσίαση με το τελευταίο θέμα, την απαίτηση για την  επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, την επιστροφή της κλεμμένης κόρης από το Ερεχθείο. Πότε θα γίνει η επιστροφή των

Η Αθηνά Παλλάδα,κρατώντας το δόρυ και την αιγίδα απειλεί τους διάφορους «Ελγιν»

μαρμάρων; Πότε θα επιστρέψει η κλεμμένη κόρη στις αδελφές της, στο σπίτι της; «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα» φωνάζουν και οι μικρές νύμφες του Παρθενώνα.  Διαρκώς στην ιστορία κλέφτες σαν τον Έλγιν μπαίνουν στην Ελλάδα και κλέβουν την ιστορία της και την περιουσία της. Μα να μην χαίρονται, γιατί η Αθηνά Παλλάδα, η θεά της Σοφίας και της πόλης που γέννησε τη  Δημοκρατία, κρατώντας το δόρυ και την αιγίδα της επιστρέφει μαζί με θεούς και ήρωες για να κυνηγήσει και να εκδικηθεί τον Έλγιν και κάθε επίδοξο Έλγιν!

Advertisements

About Δημήτρης Λεπίδας

Διδάσκω αεί διδασκόμενος!

17 responses »

 1. Ο/Η Μαρία λέει:

  Πολλά πολλά μπράβο σε όλους! Μια επιστροφή που άξιζε! Εξαιρετική η παρουσίαση στα «Φεραιάκια»!

 2. Ο/Η xristos m. λέει:

  Κυριε καθε αποκριες θα κανουμε παρελαση?

 3. Ο/Η Στελλα λέει:

  τέλειο

 4. Ο/Η Ματίνα λέει:

  Κύριε στο Ρήγα μη ξεχάσετε να βάλετε το όνομα μου.

 5. Ο/Η Ματίνα λέει:

  Κύριε αυτό που κάναμε τις απόκριες είχε βγει πολύ καλό και ας μη βγήκαμε νικητές η προσπάθεια μονάχα μετράει

 6. Ο/Η Dimedu λέει:

  Mάρια 1ον Να παtήσεις log in και να βάλεις username, όνομα Mariakorona2002 χρήστη, ακριβώς όπως στο γρα φω με κεφάλαιο Μ. Μετά να βάλεις password αυτό που έδωσες εσύ. Μην μπλέκεις με κωδικούς ομάδας. Είσαι μέσα στην ομάδα χρησιμοποίησε αυτά που σου είπα και μόνο. Είδα την Γεωργία . Νομίζω σου απάντησα σε ολα. Αν δεν μπορέσεις ξαναγράψει μου

 7. Ο/Η Σοφία λέει:

  Κύριε η αποκριάτικη παρέλαση μας!!!

 8. Ο/Η Mαρία λέει:

  Κύριε, μου έδειξε ο Χρήστος Γ. πως να μπαίνω στο edmodo και μπήκα αλλά είμαι μόνη μου στην τάξη.

  • Ο/Η Dimedu λέει:

   Σου είχα δώσει username kai password για να μπεις. Έκανες πάλι νέα εγγραφή και έχω δυο Μαρίες. Δοκίμασε, σε έχω βάλει κανονικά μάλλον.

 9. Ο/Η ελενη λέει:

  κυριε δεν μπορω να μπω στο edmodo

  • Ο/Η Dimedu λέει:

   Ελένη βάλε username, όνομα χρηστη το Elenikits, με κεφάλαιο το Ε και κωδικό αυτόν που έβαλες. Πάτα log in ή συνδεση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s